Patosjärveläiset oman elämänsä sankarit Masa ja Pera olivat tuttuun tapaansa kalastamalla. Vaikka elämä ei aina ole helppoa syrjäkylien poikamiehillä, on sitä nautittava ja pidettävä kiinni niistä elämän pienistä iloista, mitä luoja suo.

Miesten kalareissu sai kuitenkin tavallisuudesta poikkeavan käänteen, kun Peran uuteen jousivirveliin tarttui kala; järven kuningas, taimen. Tästä alkoi hurja kamppailu, josta taimen näytti jo saaneen voiton Peran horjahdettua järveen. Kovin helpolla elämän kovettamaa Suomalaista äijä ei saa kuitenkaan luovuttamaan ja loppuun asti kaverukset taistelivatkin.

Loppuen lopuksi Masan onnistui hinata Pera veneellä rantaan ja tunnelma oli korkealla vaikka keli olikin vähän vilpoinen. Reissun kruunasi vielä juhlallinen kyyti Sepellä kotiin. Reissusta jäi takuulla vielä paljon kerrottavaa syksyn nuotiotulillekin, sillä järvestä mukaan tarttunut taimen painoi ennätykselliset 13,5 kiloa.

"Uutisen" Masa ja Pera edustavat ovat tyypillisiä syrjäkylän poikamiehiä: sitkeitä oman tiensä kulkijoita. Uutisestakin löytyy siihen liittyvia viittauksia.