Viisi yleisesti tunnettua symbolia:

205121.jpg205123.jpg205124.jpg205125.jpg205126.jpg

Elekielisistä merkeistä:

  • Pään nyökytys
    Esimerkiksi Kreikassa elekieli on erilainen kuin Suomessa ja monessa muussa maassa. "Kyllä" sanottaessa ei pudisteta päätä, mutta paremminkin ele on pieni nyökkäys, jossa leukaa niksautetaan alaviistoon, ei suoraan alas, niin kuin Suomessa. "Ei" puolestaan on ikään kuin nyökkäyksen vastakohta, jossa päätä keikautetaan ylöspäin. Pään pudistaminen taas tarkoittaa oikeastaan "mitä", eli kuulija ei ymmärtänyt tai kuullut puhujaa.
  • Kättely
    Kättelyä pidetään yleensä hyväntahdon, luottamuksen ja tasa-arvoisuuden eleenä, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi vietnamilaisten tapasäädösten mukaan eri sukupuolten ruumiillinen kosketus on pahasta - esimerkiksi siis kättely tai selkään taputtelu.
  • Sylkeminen
    Sylkemistä pidetään sivistymättömänä ja rumana tapana. Keniassa masai-soturien keskuudessa maahan sylkemisellä osoitetaan kuitenkin ystävyyttä ja kunnioitusta.

Suomalaisuuden merkeistä - tai mistään merkeistä yleensäkään - Suomen leijonavaakuna on varmaan ensimmäinen lapsena oppimani merkki vaikka sen merkitys silloin ei ollutkaan kovin selvä. Ennenkuin mennään pohtimaan, mikä muu symboli voisi olla hyvä suomalaisuuden tunnusmerkki, pitäisi varmaankin perustella se oletus, miksi leijonavaakuna on edes hyvä suomalaisuuden tunnusmerkki...siis jellona...eihän täällä viidakoissa asuta? Kyseinen ikoni on myös hyvin sotaviitteinen, mikä on sinänsä ymmärrettävää ainakin 1500-luvulta peräisin olevalta vaakunalta, mutta mikä varmasti jakaa myös mielipiteitä vaakunan sopivuudesta kuvata nyky Suomea, vaikka Suomen historiaan paljon sotaa mahtuukin. Noh, jätetään tämä toiseen kertaan...

Nykyaikana kun kaikki on kansainvälistä ja universaalia on vaikea keksiä mitään asiaa tai esinettä, millä kuvastasi suomea tai suomalaisuutta. Suomen leijonavaakuna on siinä mielessä ollut helppo valinta, että se on niitä harvoja vanhoja suomalaisuuteen yhdistettäviä symboleja, vaikka ulkomailla sitä ei ehkä niin tunnetakaan. Olisihan suomella tietysti Hakaristi, mutta se aiheuttaisi todennäköisesti vain harmittavia natsi-sekaannuksia....tosin onhan Suomen leijonavaakunakin suomalaisten uusnatsien käyttämä symboli, mikä on sinänsä mielestäni todella valitettavaa.

Suomen leijonavaakunan tilalle en kyllä tähän hätään keksi mitään järkeviä vaihtoehtoja...tuommoisessa paikassa, kuten kolikossa, symbolin pitäisi oikeasti olla mietitty ja sopiva...kännykän kuva, kun olisi kohtuu korni symboloimaan suomalaisuutta.